Rondreis Zuid-Afrika, Nambië, Botswana en Zimbabwe - 23 dagen

Laat je verrassen door het contrast tussen de grootsheid van de Victoriawatervallen en de droogte van de Kalahari, waar woestijnolifanten en spiesbokken elk op hun eigen manier overleven. Ontdek de pracht van de Okavangodelta per 'mokoro', terwijl nijlpaarden op afstand staan te grazen. Doordat we tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe gebruik maken van lodges en hotels, kun je regelmatig heerlijk ontspannen aan het zwembad. 

23-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, natuurreizen
Vervoer
Vliegtuig
€ 4.613,- Vanafprijs p.p.
23 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Koning Aap

Reisprogramma

Dag 1: Vertrek

Vandaag begint je Koning Aap groepsreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe! Je vliegt naar Kaapstad waar je, afhankelijk van je definitieve vluchtschema, rond middernacht of de volgende dag aankomt. Op de luchthaven staat een transfer klaar om je naar je hotel te brengen.

Nb1. We raden aan om in Kaapstad zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse randen te pinnen. Je kan namelijk in de overige landen (behalve in Zimbabwe) ook met de Zuid-Afrikaanse rand betalen.

Nb2. Het aanbod van vluchten vanuit Victoria Falls is, nu in de nasleep van Covid-19, nog niet wat het vroeger was. Om deze reden maken we voor deze reis dan ook gebruik van vluchten met vertrek van/naar Brussel (Zaventem).


Dag 2: Aankomst Kaapstad

Kaapstad heeft niet alleen een uitzonderlijk mooie ligging, de stad is ook gezegend met zo veel bezienswaardigheden dat je jezelf geen moment zal vervelen. Het is misschien leuk om je verkenning van Kaapstad te beginnen bij de overblijfselen uit de vroege jaren van de stad. In het centrum ligt de Compagniestuin, de voormalige groentetuin van de VOC en tegenwoordig een mooi park. Rondom het park vind je historische gebouwen zoals Kasteel de Goede Hoop, de St-George Kathedraal en het Iziko South African Museum, het oudste en een van de best bezochte musea van Zuid-Afrika.

Een andere historische wijk is Bo-Kaap. Deze wijk werd vroeger de Maleisische wijk genoemd omdat de bewoners uit veel voormalige Britse koloniën kwamen. Niet altijd vrijwillig overigens, velen kwamen als dwangarbeider. Tegenwoordig is de wijk een bonte mix van afstammelingen van de vroegere migranten. De huizen zijn er in de meest opvallende kleuren geschilderd en restaurantjes serveren Kaaps-Maleisische gerechten.

Dag 3: Kaapstad

Vrije dag. Denk je aan Kaapstad, dan denk je aan de Tafelberg. De top van deze iconische berg is eenvoudig te bereiken met een kabelbaan. Eenmaal boven kun je, bij helder weer, genieten van een geweldig uitzicht over Kaapstad en de oceaan.

Bij Kaapstad denk je ook aan Nelson Mandela. Maar liefst 18 jaar van zijn nog veel langere gevangenisstraf bracht hij door op Robbeneiland. Het eiland is tegenwoordig een UNESCO Werelderfgoed en kan inclusief rondleiding worden bezocht. Tijdens het bezoek aan Robbeneiland bekijk je onder meer de steengroeve en de cel van Nelson Mandela. De ferry naar Robbeneiland vertrekt vanaf het historische Victoria & Alfred Waterfront, de vroegere haven van Kaapstad. De oude pakhuizen zijn mooi gerestaureerd en bieden een onderkomen aan leuke restaurantjes en winkeltjes. De voormalige graansilo waarin het Zeitz Mocaa museum is gevestigd is zelfs dusdanig opgeknapt dat ook de buitenkant van dit moderne kunstmuseum bezoekers trekt.

Nb. Wil je Robbeneiland bezoeken, dan dien je zelf online je bezoek te boeken. Het best doe je dit lang van te voren, Robbeneiland is een van de populairste bezienswaardigheden van Kaapstad en er is vaak maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Dag 4: Kaapstad

Vrije dag. Je kunt optioneel naar de beroemde, maar ook beruchte Kaap de Goede Hoop, de plek waar veel zeelieden zijn omgekomen in legendarische stormen. De kaap zelf is overigens niet zo indrukwekkend, de eer is aan het nabijgelegen Cape Point. Dit is een steile klif die als een wig de zee in steekt. In de diepte zie je de schuimende golfslag van twee oceanen die zich hier vermengen. De route naar 'Natuurtuin Kaap die Goeie Hoop' is op zich al een attractie. De weg is her en der in de rotswand uitgehouwen en vooral het traject bij Chapman's Drive is spectaculair. De 'Natuurtuin' is een gebied dat bestaat uit lage planten die onder vaak barre omstandigheden moeten zien te overleven. De oostkant van het schiereiland is zeker zo interessant: het oude plaatsje Simon's Town is bijvoorbeeld een bezoekje waard. Op sommige stranden, zoals Boulders Beach, leeft een aantal pinguïns die je zeker wilt gaan bekijken. 

Dag 5: Kaapstad - Springbok

Hoe groot de reisafstanden in Zuidelijk Afrika zijn, wordt vandaag duidelijk. Na het ontbijt vertrek je met de truck richting Namibië, een lange rit. Nadat je het plaatsje Citrusdal bent gepasseerd, reis je door de Cederbergen. Dit gebied staat bekend als de Rooibosroute omdat het de enige plaats ter wereld is waar rooibos groeit. Aan het eind van de middag kom je aan in Springbok, de belangrijkste stad in de provincie Noordkaap. Springbok dankt zijn naam aan de grote aantallen springbokken die er leefden totdat er koper werd ontdekt en mijnen werden geopend.

Nb. Vandaag begint je reis met de truck. De bagage dient achterin de bus in kluisjes te worden opgeborgen. Harde koffers zijn zeer moeilijk tot onmogelijk in deze kluisjes te krijgen. Neem daarom je bagage mee in een weekendtas (al dan niet op wieltjes) of rugzak.
Écht op reis TIP
First River Fun Club
Wat ooit begon als een huiswerkbegeleidingsclubje voor kinderen uit Eerste Rivier, een buitenwijk van Kaapstad met veel armoede, problemen met alcohol, drugs en geweld, is uitgegroeid tot een project waar lokaal echt het verschil mee wordt gemaakt! Bij de First River Fun Club vinden kinderen een rustige plek om aan school te werken. Met de jaren is het project groter geworden. Inmiddels is er een crèche voor de allerkleinsten, een bibliotheek en wordt er lesgegeven in kunst, muziek en nog veel meer. Samen met onze lokale agent ondersteunt Koning Aap dit project. Wil je meer weten over de First River Fun Club, klik dan hier.

Dag 6: Springbok - Fish River Canyon

Vanuit Springbok is het minder dan 2 uur rijden naar de grens met Namibië. De formaliteiten nemen doorgaans weinig tijd in beslag. Ook vandaag ben je veel onderweg, maar de omgeving waar de weg je doorheen voert is werkelijk prachtig. Je passeert bergen en woestijn, maar ook groene velden waar dankzij de irrigatie van de Oranjerivier onder meer druiven worden verbouwd.

Je bestemming voor vandaag is Afrika's grootste en meest adembenemende kloof, de Fish River Canyon. De eroderende werking van de Fish River in het rotslandschap heeft na miljoenen jaren een 161 kilometer lange kloof gevormd die op sommige plaatsen een breedte bereikt van 27 kilometer en een diepte van 550 meter. Tegenwoordig staat de rivier bijna het hele jaar (op maart en april na) droog afgezien van wat poeltjes her en der. De allereerste bewoners van het gebied schreven het spectaculaire meanderen toe aan bovennatuurlijke krachten. Volgens een legende van de San is de kloof ontstaan toen de slang Kouteig Kooru zich terugtrok in de woestijn, op de vlucht voor jagers, en zo diepe sporen in het landschap achterliet. Afhankelijk van de tijd bezoek je de Fish River Canyon vandaag of morgen vroeg in de ochtend.

Nb. Plastic tasjes zijn verboden in de nationale parken in Namibië. Zorg er dus voor, als je naar een nationaal park gaat, dat je geen plastic tasjes in je bagage hebt zitten.

Dag 7: Fish River Canyon - Sesriem

Indien er gisteren geen tijd meer voor was, begin je vandaag al vroeg om een mooie wandeling bij de Fish River Canyon te maken. De brede paden langs de kloof zijn goed begaanbaar en bieden een geweldig uitzicht, vooral aan het begin en aan het eind van de dag.

Na het ontbijt staat er een lange reisdag voor de boeg naar Sesriem, dat aan de rand van het Namib Naukluft Park ligt. Je rijdt over gravelwegen en passeert de Remhoogte Pas, voordat je aan het eind van de middag aankomt bij de lodge waar je zal overnachten. Het Namib Naukluft Park behoort met zijn 50.000 km² tot een van de grootste en droogste woestijngebieden ter wereld. De aanwezigheid van talloze van abrikoos tot dieprood gekleurde zandduinen, die een hoogte kunnen bereiken tot wel 300 meter, maken dit gebied een oase van rust en een van de beroemdste bezienswaardigheden van Namibië.

Dag 8: Sesriem / bezoek Dune 45, Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem Canyon

Je moet vandaag vroeg uit de veren want er staat een heel mooie dag in het Namib Naukluft Nationaal Park op het programma. Je eerste bestemming is Dune 45, de meest gefotografeerde duin van dit gebied. Na een stevige klim kijk je vanaf de 150 meter hoge top over de surrealistische, door de wind gevormde rode zandduinen. Het uitzicht op dit onwezenlijke maanlandschap loont de moeite!

Je volgende stop is de diep in het Namib Naukluft Park gelegen Sossusvlei. De truck rijdt tot aan de parkeerplaats en vervolgens kun je te voet of per optionele shuttle verder. Het is verbazingwekkend hoe zich temidden van zoveel blakerend zand (oplopend tot wel 70 graden!) acacia's en kleinere struiken kunnen handhaven. Gekko's, kevers, kameleons, hagedissen en andere dieren hebben zich ook aan deze moeilijke leefomgeving weten aan te passen. Een surrealistisch schouwspel biedt zicht op de Deadvlei, een zoutmeer aan de voet van enorme zandduinen waarin gemummificeerde bomen te zien zijn.

Voor je laatste bestemming vandaag moet eerst een stukje worden gereden. In de nabijheid van Sesriem heeft de Tsauchabrivier een kloof gevormd in het landschap van één kilometer lang en zo'n dertig meter diep: de Sesriem Canyon. Deze kloof is zo genoemd omdat er zes ossenhuiden riemen nodig waren om water te putten uit de diepe waterpoel in de kloof. Bij de Sesriem Canyon maak je een eenvoudige maar prachtige wandeling waarna je terugreist naar je overnachtingsplek.

Dag 9: Sesriem - Solitaire - Walvisbaai - Swakopmund

Het huidige Namibië was van 1884 tot 1919 een Duitse kolonie. De invloeden van die periode zijn nog altijd goed merkbaar. Duitse plaatsnamen, architectuur en Apfelstrudel zullen regelmatig je pad kruisen. De lange rit om vanuit Sesriem in Swakopmund te komen voert langs het ruige noordelijke deel van het Namib Naukluft Park. Enorme rotspartijen en gravelvlakten vullen het eindeloze landschap. Je passeert de Gaub- en Kuisebpas. Afgezien van een stokstaartje en een grondeekhoorn zul je in deze woestijn weinig leven tegenkomen. Het minder dan 100 inwoners tellende dorpje Solitaire heeft het enige tankstation tussen Sossusvlei en Walvisbaai. De ligging van het gehucht, omgeven door eindeloos woestijnlandschap en met her en der een deels vergane oude auto half onder het zand, maakt je korte stop een ietwat vreemde ervaring. Iets buiten Solitaire stop je bij de markering van de Steenbokskeerkring, een groot bord vol stickers van reizigers van over de hele wereld. In de loop van de middag bereik je Walvisbaai, de belangrijkste haven van Namibië. Je stopt hier niet om, zoals je misschien zou denken, walvissen te spotten, maar om de grote aantallen flamingo’s die er leven te bekijken. In de Afrikaanse zomermaanden komen er tienduizenden flamingo’s naar deze lagune om zich vol te eten. Aan het eind van de middag kom je aan in Swakopmund.

Dag 10: Swakopmund

Vrije dag. Swakopmund ligt ingeklemd tussen de woestijn en de oceaan en straalt een ontspannen sfeer uit. Het oude havenstadje verwelkomt je met een karakteristieke vuurtoren die hoog boven de koloniale Duitse huizen oprijst. De Duitse architectuur vind je terug in talrijke gebouwen zoals het Woermannhaus, de Alte Kaserne en het oude treinstation. Je kunt vandaag kiezen uit verschillende optionele excursies. Zo kun je er bijvoorbeeld deelnemen aan een dolfijnentocht waarbij je overigens niet alleen dolfijnen kunt tegenkomen, maar ook kans maakt pelsrobben en zelfs walvissen te spotten! Een andere optionele excursie neemt je mee de zandduinen in om met een sandboard staand of zittend van de duinen naar beneden te glijden. Swakopmund kent talloze restaurantjes waar je je dag op een gezellige manier kunt afsluiten. Aan de kust wordt er natuurlijk veel verse vis geserveerd, maar in Swakopmund kun je daarnaast ook uit struisvogelbiefstuk en Duitse specialiteiten kiezen.

Dag 11: Swakopmud - Skeleton Coast - Cape Cross - Kamanjab

Een interessante reisdag naar het noorden van Namibië staat vandaag op het programma. Je volgt een deel van de Skeleton Coast, een van de gevaarlijkste kusten ter wereld die helemaal tot in Angola doorloopt. De harde winden, mistbanken, onvoorspelbare stromingen en woeste branding hebben menig schip doen vergaan en de restanten van verschillende schepen zijn nog steeds zichtbaar. Niet alleen schepen zijn hier in grote aantallen vergaan, ook walvissen stranden vaak aan deze kust. De vele walvisskeletten die vroeger op de stranden lagen zijn de reden dat het gebied Skeleton Coast is genoemd. Je maakt een stop bij een van de scheepswrakken en reist dan door naar Cape Cross. De eerste Europeaan die langs de kust van Namibië voer, Diogo Cão, plaatste er in 1486 een kruis. Bekender is Cape Cross om de enorme kolonie pelsrobben. Ben je tijdens het paarseizoen, in november en december, in Cape Cross, dan kun je meer dan 200.000 pelsrobben bij elkaar zien. Het luide geblaf en de vechtpartijen tussen mannetjes maken het tot een chaotisch geheel.

Je trekt de regio Kunene in, het voormalige Kaokoland. Het landschap is droog, moeilijker begaanbaar en wordt dan ook de laatste wildernis van Namibië genoemd. Dit is het woongebied van de Herero en de Himba. De vrouwen van de Herero bevolking vallen op door het dragen van Victoriaanse jurken, een kledingstijl die ze na contact met de vrouwen van Duitse missionarissen hebben aangenomen. De Himba leven een semi-nomadisch bestaan en zijn herkenbaar aan de bruinrode kleur van hun huid, haar en kleding (vaak alleen een geitenleren rok). Deze rode kleur wordt verkregen doordat ze zich insmeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet ter bescherming tegen het woestijnklimaat. Aan het eind van de dag kom je aan bij je hotel in Kamanjab.

Dag 12: Kamanjab - Himbadorp - Etosha Nationaal Park

De laatste wildernis van Namibië kent veel schoonheid. Je moet daarom vandaag vroeg uit de veren om het maximale uit de dag te halen. Zo bezoek je vandaag het Himbadorp Otjikandero waar je kennis maakt met de cultuur en de dagelijkse bezigheden van de bewoners. Een bijzonder inkijkje in een van de meest traditionele stammen van Namibië.

Vanuit Otjikandero is het nog een paar uur rijden naar het beroemde Etosha Nationaal Park. Etosha betekent 'Grote Witte Plaats van Droog Water'. Een naam die ontleend is aan de enorme zoutpannen die het landschap domineren. Al in 1907 werd dit gebied uitgeroepen tot nationaal park. Het enorme natuurgebied beslaat zo'n 23.000 km², bestaande uit savanne met centraal daarin gelegen een ‘pan’ (depressie). Je rijdt het park binnen via de westelijke poort en zal Etosha op dag 14 via de oostelijke poort weer verlaten. Je eerste overnachtingsplek ligt ongeveer halverwege het park, je overnachtingsplek op dag 13 ligt niet ver van de uitgang. Je maakt vandaag nog je eerste game drive door het park.
Écht op reis TIP
Otjikandero Himba Village
In de omgeving van Kemanjab bezoek je het Himba dorp Otjikandero, waar je kennis maakt met een van de laatste traditionele stammen van Afrika. Je bezoek aan het dorp is niet alleen erg leerzaam, met de opbrengsten ondersteun je de traditionele manier van leven van de Himba en het lokale weeshuis. Veel OvaHimba (het meervoud van Himba) geven er de voorkeur aan geïsoleerd te leven en Otjikandero vormt een soort buffer. Hier kunnen buitenstaanders leren over de Himba en dankzij de toeristen hebben de Himba een extra bron van inkomsten. Alle opbrengsten van een bezoek aan het dorp gaan naar een Trust. Vanuit dit Trust wordt voedsel gekocht, worden medische kosten betaald wanneer traditionele medicijnen niet werken en worden families in nood ondersteund. Otjikandero helpt daarnaast ook bij het afschermen van OvaHimba die geen contact met de buitenwereld willen. In Otjikandero staat een weeshuis waar Himbakinderen uit de weide omgeving worden opgevangen. De inkomsten die voortvloeien uit toerisme ondersteunen ook het weeshuis en de traditionele scholing van de kinderen.

Nb. Wil je iets meebrengen om aan de Himba te geven, neem dan vooral geen snoep of speelgoed mee. Producten waar de bevolking echt mee geholpen wordt zijn bijvoorbeeld meel en olie. De reisbegeleider kan hier verder in adviseren.

Dag 13: Etosha Nationaal Park

Ook vandaag ga je op zoek naar de bijzondere dieren die in Etosha leven. Gister heb je het eerste deel van het nationaal park gezien, vandaag reis je door het park naar je volgende overnachtingsplek die in het oosten van Etosha ligt. Rondom de ‘pan’ en elders in het park groeit een voedzame vegetatie van grassen, vetplanten en acacia's, die de voedselbron zijn van duizenden antilopen, springbokken, koedoes, impala's, zebra's, gnoes en vele giraffen, olifanten en oryxen. Ook de zeldzame zwarte neushoorn laat zich hier regelmatig zien. Al deze vegetariërs trekken natuurlijk ook de carnivoren aan: leeuwen, cheeta's, jakhalzen, hyena's en luipaarden kun je observeren tijdens de jacht of rustend in de schaduw van de bomen. In het droge landschap van Etosha Nationaal Park zijn een aantal permanente drinkplaatsen gegraven, waar vooral in de namiddag veel dieren op afkomen. Dit zijn ideale plaatsen om dieren te spotten!
Écht op reis TIP
Wat kun jij doen?
Koning Aap werkt hard om een zo positief mogelijke impact op zijn bestemmingen te hebben. Maar we kunnen het niet alleen. Ben je benieuwd wat jij kunt doen om je reis duurzamer te maken? We hebben een lijst met handige tips samengesteld die terug te vinden is op ons duurzaamheidsplatform FeelingResponsible.org

Dag 14: Etosha Nationaal Park - Rundu

Vandaag zal je het grootste deel van de dag onderweg zijn. In de ochtend verlaat je het Etosha Nationaal Park. De route gaat verder richting de Caprivistrook. Deze smalle strook land heeft een historisch karakter. Ooit hebben Duitse kolonialisten getracht ‘hun’ Oost- en Zuidwest Afrika met elkaar te verbinden. De Caprivibevolking staat bekend om haar ambachten; prachtige manden en aardewerk, vervaardigd door vrouwen die zijn georganiseerd in kleine ondernemingen. De Caprivi is veel ‘Afrikaanser’ dan de rest van Namibië en ook wat landschap betreft sluit het veel beter aan bij de noordelijke buren. Tientallen (veelal droge) rivieren die in het hoogland van Angola ontspringen, doorkruisen de Caprivistrook en eindigen in de Okavangodelta. Vanuit Rundu vertrek je morgen voor het 2-daagse bezoek aan de Okavangodelta.

Omdat Angola aan de overkant van de rivier ligt, willen mobiele telefoons tijdens het verblijf in Rundu nogal eens in de war raken. In Angola is het namelijk een uur vroeger dan in Namibië.

Dag 15: Rundu - Okavangodelta

Na eerst de droogte van het Etosha Nationaal Park te hebben ervaren, ga je vandaag het waterrijke gebied van de Okavangodelta bezoeken! Nadat je de grens met Botswana bent overgestoken, een doorgaans snelle procedure, reis je naar je overnachtingsplek in de delta. De Okavangodelta is een speciaal gebied omdat het de grootste binnenlandse delta ter wereld is. Waar het water van rivieren vooral uitmonden in een delta bij zee, gebeurt dat in Botswana in het binnenland. Het water verspreidt zich over een immens landoppervlakte en verdwijnt vervolgens in de grond. Van bovenaf gezien ziet de Okavangodelta eruit als een gigantische hand met een arm. De vijf 'vingers' zijn de kleinere rivieren die zich verder vertakken. In dit praktisch onbewoonde en ongerepte gebied tref je dan ook een uitbundig vogel- en wildleven aan. Zo komen er wel 350 vogelsoorten, waaronder visarenden, ijsvogels, uilen en de 'hadeda ibis', in dit gebied voor. Je maakt aan het eind van de middag een ontspannen boottocht door de Okavangodelta.

Dag 16: Okavangodelta

Je maakt vandaag een dagexcursie door de Okavangodelta. Met de boot, wandelend en in een mokoro, een uitgeholde boomstam die dienstdoet als kano, verken je dit prachtige natuurgebied. Een zogenaamde 'poler' duwt je mokoro door het labyrint van stroompjes en riviertjes die omzoomd worden door riet en papyrus. Wist je dat de Okavangdelta een van de weinige nationale parken is waarin je wandelend lierantilopen, koedoes, waterbokken, zebra's, buffels, nijlpaarden en olifanten kunt tegenkomen. Let ook goed op het water, krokodillen liggen vaak roerloos in het water en geven zo misschien de indruk een boomstam te zijn. Vergeet vandaag vooral niet je muggencrème en verrekijker mee te nemen!

Dag 17: Okavangodelta - Bagani

Vanuit de delta ga je terug naar Namibië. Ditmaal reis je naar het smalste stukje van de Caprivistrook waar je overnacht in de omgeving van het stadje Bagani. De lodge waar je vanavond overnacht ligt aan de rand van de rivier. Hier beleef je het Afrikaanse bush gevoel. Met wat geluk hoor en zie je de Afrikaanse visarend bij de rivier of zie je zelfs een olifant. Bij voldoende tijd kun je vanuit de lodge een aantal optionele excursies ondernemen waaronder een bezoekje aan een lokaal dorp, een tocht over de Okavangorivier of een game drive in het nabijgelegen Mahango Nationaal Park. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om te midden van de mooie omgeving waarin je je bevindt, wat te relaxen en misschien zelfs een duik in het zwembad te nemen.

Dag 18: Bagani - Kasane / sunset cruise in Chobe Nationaal Park

Het wordt onderhand routine, want ook vandaag begin je de dag met het oversteken van een grens. Ditmaal is het de grensovergang die het dichtst bij het Chobe Nationaal Park in Botswana ligt. Na de grensovergang vervolgt de route naar Kasane. Het stadje Kasane is de uitvalsbasis voor een bezoek aan een van Botswana's mooiste wildparken: Chobe Nationaal Park. Je lodge ligt bij de Choberivier. Dit garandeert je prachtige uitzichten op een van de belangrijkste levensaders van het gebied.

Vanavond maak je een ‘Sunset Cruise’ over de Choberivier. Aan de oevers van de rivier vind je grote concentraties wild zoals impala's, buffels, waterbokken en puku's, een antilopensoort die zich nergens anders beter laat spotten dan in dit gebied. Grote kans dat je tijdens de boottocht nijlpaarden en krokodillen ziet. Vanuit de boot worden de kuddes olifanten, die meestal uit 15 tot 25 olifanten bestaan en onder leiding staan van een vrouwtje, tot op een veilige afstand benaderd. Er is een grote rijkdom aan vogelsoorten te spotten, zoals de aparte hamerkop, de kleurrijke bijeneters, neushoornvogels en verschillende soorten ijsvogels en ooievaars. Vanaf de boot zie je visarenden een duikvlucht maken.
Écht op reis TIP
Bijzondere Souvenirs
Langs de weg die door de smalle Caprivistrip loopt, maak je een stop bij Mashi Crafts Trading Post, een handelspost die is uitgegroeid tot een centrum waar handnijverheid van verschillende volkeren uit de omgeving wordt verkocht. Liefhebbers kunnen een kijkje nemen in de galerie waar je onder meer de vierkante manden waarmee de Kweebevolking fruit oogst, open manden voor de graanoogst uit het oosten van de Caprivistrip, kettingen van mbonozaden, houtsnijwerk en tassen van palmbladeren zal aantreffen. Mashi Crafts is onderdeel van een NGO die niet alleen de lokale handnijverheid en tradities in stand probeert te houden door het werk van meer dan 300 ambachtslieden aan te bieden, maar die ook voorlichting over HIV/Aids geeft en speciaal voor vrouwen workshops organiseert over spreken in het openbaar. Waar voorheen alleen mannen leidinggevende rollen in de lokale gemeenschappen hadden, hebben sinds de start van het project in 2005 steeds meer vrouwen een invloedrijke functie verkregen.

Dag 19: Kasane / game drive in Chobe Nationaal Park

Het Chobe Nationaal Park is 11.700 km² groot en is zo bijzonder dat het al in 1939 werd uitgeroepen tot beschermd gebied. Het park heeft een zeer divers ecosysteem en daarmee ook een rijke verzameling diersoorten. Doordat het park goed beschermd wordt, herbergt het grote kuddes olifanten. Het aantal olifanten is in het Chobe Park zelfs zo groot geworden, dat veranderingen in de vegetatie zijn waargenomen.

Vlak na zonsopkomst maak je een game drive met een 4x4 voertuig. Ondanks dat de concentratie wilde dieren in Chobe Nationaal Park hoog is, is er nooit vooraf te zeggen welke dieren je zal spotten. Je zou vandaag zo maar olifanten, nijlpaarden, krokodillen, buffels, giraffen, impala's, gnoes, hartebeesten, roan-, lier-, en sabelantilopen, waterbokken, koedoes, leeuwen, cheeta's, bavianen en nog veel meer dieren kunnen zien. Genoeg dus om naar uit te kijken! Opmerkelijk in het Chobe Nationaal Park is de aanwezigheid van gieren. De grote kale bomen zitten vol met grote vogels, die wachten tot roofdieren kadavers achtergelaten.

’s Middags kun je lekker ontspannen aan het zwembad of misschien wel kiezen voor een optionele game drive.

Dag 20: Kasane - Victoria Falls

Het is slechts een korte rit naar de Victoria Watervallen over een goed geasfalteerde weg. Er moet wel een grenspost aangedaan worden die enige tijd kan duren. Aan de grens koop je je visum voor Zimbabwe, zorg dat je voldoende US dollars in contanten bij je hebt. Voor actuele prijzen en regelgeving omtrent visa verwijzen we je graag naar https://visumloket.nl/ of https://visumloket.be .

De trekpleister van het gebied dat je zojuist hebt betreden hoor je al van verre. Het geluid van de Mosi-oa Tunya (oftewel 'Rook die Dondert') wordt veroorzaakt door de kracht waarmee de Zambezirivier over een lengte van bijna 1800 meter breedte ruim 100 meter naar beneden dondert. Gemiddeld valt hier 550.000 kubieke meter water per minuut naar beneden. De waternevel heeft in de nabijheid een dichte vegetatie doen ontstaan, een waar regenwoud. Hier tref je de anders zeer schuwe bosbok aan en een groot aantal apen. Het wereldwonder van de Victoria Watervallen zal vast een diepe indruk op je maken. Liefhebbers kunnen vandaag de watervallen alvast bezoeken. Wandelpaden bieden steeds weer verschillende uitzichten op de machtige waterstromen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het plaatsje Victoria Falls wat te verkennen. Het stadje beschikt over een groot aantal bars en hotels waarvan het Victoria Falls Hotel het bekendste is. Het werd in 1904 gebouwd en is met haar oude koloniale stijl nog altijd het meest romantische van het land. Een mooie afsluiting van de dag is de optionele boottocht bij zonsondergang over de Zambezi. Met de lichtval op haar mooist zie je vanaf het water hoe nijlpaarden en krokodillen zich voortbewegen, verschillende vogelsoorten een onderkomen voor de nacht zoeken en groter wild hun dorst aan de oever lest.

Nb. Belangrijk: Er is een gebrek aan contante USD in Zimbabwe. Ook is het niet overal mogelijk in Victoria Falls om USD te pinnen, de pinautomaten zijn veelal leeg! We adviseren je om minimaal 50 USD per persoon per dag te rekenen voor eten en drinken in Zimbabwe (ruim genomen) en dit aan contante USD mee te nemen. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met excursieprijzen. De optionele excursies in Victoria Falls kunnen in contante USD of met creditcard inclusief toeslag betaald worden.

Nb2. De mogelijkheid bestaat om de Victoria Watervallen vanaf de Zambiaanse kant te bekijken. Indien je dit overweegt, dien je al bij binnenkomst van Zimbabwe het duurdere Kaza visum te kopen. Het Kaza visum geeft je de mogelijkheid om onbeperkt tussen Zimbabwe en Zambia te reizen. Let op: de overheid van beide landen kan dit combi visum ten alle tijden intrekken. Heb je een Kaza visum en bezoek je Zambia niet, dan kun je bij het verlaten van Zimbabwe beboet worden.

Dag 21: Victoria Falls

Vrije dag. Je kunt de Victoria Watervallen vandaag op eigen houtje verder verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld, mits de hoogte van het water het toelaat, met een rubberboot een deel van de Zambezi afgaan, het zogenaamde 'White Water Raften'. Of bezoek de Zambiaanse zijde van de watervallen. Bij de brug tussen Zimbabwe en Zambia steken veel Zambianen per fiets de grens over om groente en fruit in Zimbabwe te verkopen en zakken meel mee terug te nemen waardoor het er vaak gezellig druk is.

Nb. Vanwege het beperkte aantal vluchten vanuit Victoria Falls, kan het incidenteel voorkomen dat je vandaag aan het eind van de dag al naar het meest waarschijnlijke overstappunt Johannesburg vliegt. In dat geval zal je in Johannesburg overnachten. Heb je voor deze reis alleen het landarrangement geboekt (de reis zonder internationale vluchten) dan eindigt jouw reis in de ochtend van dag 22 in Victoria Falls.

Dag 22: Vertrek

Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Je vliegt vandaag vanuit Victoria Falls, waarschijnlijk via Johannesburg, weer naar huis.
Écht op reis TIP
Feeling Responsible
Koning Aap streeft ernaar zijn reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dit doen wij onder meer door 125% van de totale CO₂-uitstoot van de reis te compenseren, zoveel mogelijk rechtstreeks te vliegen en over land te reizen, sociale projecten te steunen, met lokale ondernemers samen te werken, trainingen te geven en nog veel meer. Wil je weten wat Koning Aap doet om de meest duurzame reisorganisatie te worden? Kijk dan op Feelingresponsible.org

Dag 23: Aankomst

Je Koning Aap groepsreis Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe zit er helaas op, de herinneringen zullen gelukkig nog lang blijven.
Introductie
Reisdata & prijzen

Lees meer →

Reserveren

Rondreis Zuid-Afrika, Nambië, Botswana en Zimbabwe

€ 4.613,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door