Image
Tourbus

Het gaat door!

Reizen met vertrekgarantie

Gegarandeerd vertrek

Gegarandeerd vertrek houdt in dat de reis gegarandeerd doorgaat en niet meer afhankelijk is van het minimale aantal deelnemers. Op de websites van reisaanbieders wordt bij de betreffende groepsreizen duidelijk aangegeven of ze vertrek garanderen.

Bekijk reisaanbod met gegarandeerd vertrek

 1. Koning Aap
 2. De Jong Intra
 3. OAD
 4. Fital
 5. Slangen Reizen
 6. SRC-Reizen
 7. Villavibes (reizen gaan nagenoeg altijd door)
 8. Djoser
 9. Shoestring

Wat betekend gegarandeerd vertrek?

Vertrekgarantie is een term die in de reiswereld niet zo definitief is als hij klinkt. Vaak geldt voor reizen met een vertrekgarantie een minimun aantal deelnemers van 25. Gaat een reis uiteindelijk niet door dan hoor je dit meestal ruim van te voren (3 weken). In de meeste gevallen wordt dan een alternatieve reis aangeboden. 

Wat reisorganisaties verstaan onder vertrekgarantie:

Op tijd boeken

Om van de vertrekzekerheid te genieten, moeten reizigers meestal op tijd boeken en een aanbetaling doen. Flexibiliteit in reisplannen is een pluspunt, want sommige routes kunnen worden aangepast op basis van groepsgrootte. Het geeft gemoedsrust en maakt het plannen van verre avonturen zonder onverwachte tegenslagen mogelijk. 

Nadelen van vertrekgarantie

Hoewel vertrekgarantie bij reizen veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen:

 1. Hogere kosten: Reizen met gegarandeerd vertrek kunnen duurder zijn dan reguliere reizen, omdat de touroperator mogelijk extra inspanningen moet leveren om een reis met een klein aantal deelnemers rendabel te maken.
 2. Grotere groepen: Sommige reizigers verkiezen kleinere, intiemere groepen boven grote, drukkere reisgezelschappen. Met gegarandeerde vertrekken is er meer kans op grotere groepen.
 3. Minder flexibiliteit: Omdat de reis doorgaat ongeacht het aantal deelnemers, kan dit leiden tot minder flexibiliteit in de route of reisplanning, aangezien aanpassingen moeilijker kunnen zijn.
 4. Vastgestelde vertrekdata: Reizigers moeten zich aanpassen aan de vastgestelde vertrekdata, wat mogelijk niet altijd ideaal is voor hun eigen schema's.
 5. Drukke bestemmingen: Populaire bestemmingen met gegarandeerd vertrek kunnen overvol zijn, waardoor de ervaring minder authentiek wordt.
 6. Minder persoonlijke aandacht: In grotere groepen kunnen reizigers mogelijk minder persoonlijke aandacht van de gids of reisleider krijgen.
 7. Beperkte last-minute boekingen: Voor spontane reizigers kan het moeilijk zijn om last-minute te boeken, omdat gegarandeerde vertrekken meestal van tevoren zijn gepland.

Over het algemeen wegen de voordelen van gegarandeerd vertrek vaak op tegen deze nadelen, maar het is belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van beide aspecten voordat ze een beslissing nemen.

Artikelen over gegarandeerd vertrek

Omdat niet iedere reisorganisatie dezelfde normen en regels hanteert als het gaat om gegarandeerd vertrek is het goed om je te verdiepen in deze reisvoorwaarde. Hieronder volgen enkele artikelen:

 1. Tros Radar | Ga je met 'vertrekgarantie' echt op vakantie?