Groepsreis Japan rondreis - 17 dagen

Maak tijdens deze indrukwekkende rondreis door het land van de rijzende zon kennis met één van de meest fascinerende culturen ter wereld. Van hypermoderne steden tot mystieke tempels: reizen in Japan is gegarandeerd een bijzondere ervaring!

17-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, stedentrips, kunst en cultuur
Vervoer
Vliegtuig
€ 4.926,- Vanafprijs p.p.
17 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door ANWB

Reisprogramma

Dag 1
 
We gaan aan boord van onze vlucht naar Osaka.

Vanwege vluchtwijzigingen gelden de volgende aanpassingen:
- vertrek 6 september wordt uitgevoerd met Air France. Je vliegt met een overstap in Parijs.
- vertrek 4 oktober wordt uitgevoerd met Air France. Je vliegt met een overstap in Parijs. De terugvlucht is wel rechtstreeks met KLM vanaf Tokyo.

Dag 2
 
Aankomst op de luchthaven, waar de reisleider ons hartelijk welkom heet. Daarna volgt de transfer naar de stad. In Osaka bezoeken we de Sumiyoshi Taisha tempel en wandelen in de wijk Dotonbori, waar we ook lunchen. Daarna kunnen we inchecken in ons hotel en ben je de rest van de middag vrij.

Osaka: derde stad van Japan
Kenmerkend voor het leven in de Japanse metropolen is de combinatie van het moderne stadsleven en de traditionele wereld. We bezoeken Sumiyoshi Taisha, een shinto-heiligdom met een unieke bouwstijl die puur Japans is, zonder invloeden van het Aziatische vasteland. Het is een oase van rust en groen midden in de stad.

Shinto, kami’s en jinja’s
Het shintoïsme is een belangrijke godsdienst in Japan, al wordt het eerder als een levenswijze gezien. Het centrale element is de harmonie tussen mens en natuur. Japanners geloven in kami’s, natuurgeesten die vaak horen bij een bepaalde plek zoals een berg, bos of meer. De tradities rondom het shintoïsme zijn diepgeworteld in de Japanse cultuur en in de shinto-heiligdommen, de jinja’s - in het Nederlands ‘schrijnen’ - worden de kami’s (goden) vereerd.

Dotonburi
Deze wijk is het bruisende hart van Osaka met héél veel neonverlichting, winkelcentra en restaurants. Hier maken we kennis met de veelzijdige Japanse keuken én met elkaar tijdens de lunch in een lokaal restaurantje. 
 
Bij late aankomst in Osaka wordt de lunch vervangen door een diner.

Vanaf vertrek 2024 komt de inclusieve lunch en het bezoek aan de Sumiyoshi Taisha tempel te vervallen.

Dag 3

Op weg naar Himeji bezichtigen we in Kobe het Earthquake Museum, een sake-brouwerij, de wijk Kitano en we nemen de kabelbaan naar Mount Rokko. 

De aardbeving van 1995
Kobe ligt aan de andere kant van de Baai van Osaka. In 1995 werd de stad getroffen door een zware aardbeving, met grote verwoesting tot gevolg. Dat Kobe moderner aandoet dan veel andere Japanse steden komt door de wederopbouw na de ramp. We brengen een bezoek aan het indrukwekkende Earthquake Museum.

Eerste internationale handelsstad van Japan
Lang was Japan afgesloten van de buitenwereld en toen het in de 19e eeuw voorzichtig zijn grenzen opende, was Kobe één van de eerste plekken waar Europese en Chinese handelaren aan land kwamen en zich vestigden. We wandelen door de Kitano wijk, waar veel landhuizen van voormalige buitenlandse handelaren de aardbeving weerstaan hebben.

Per kabelbaan bestijgen we vervolgens Mount Rokko, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben over Kobe en bij helder weer zelfs tot aan Osaka kunnen kijken. 

Ook bezoeken we een sake-brouwerij, waar we proeven van Japans bekendste drankje. Volgens de kenners wordt in Kobe de beste sake van Japan gebrouwen en dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het water.

Dag 4

We starten de dag met een bezoek aan het sprookjesachtige Himeji kasteel. Vervolgens reizen we per trein naar Nagasaki, op het zuidelijke eiland Kyushu.

Japanse kastelen
Veel Japanse kastelen zijn ontstaan in de middeleeuwen toen Japan nog een lappendeken van staatjes was, bestuurd door landheren: shoguns. Ze bestookten elkaar voortdurend en de kastelen dienden als versterkt fort waarmee ze het land van de shoguns beschermden. Het Himeji kasteel verkeert nog in oorspronkelijke staat en is zonder twijfel het mooiste kasteel van Japan.

Treinreis per Shinkansen
Een bijzondere ervaring is een rit met de supersnelle Shinkansen in optimaal comfort. Vertraging is een zeldzaamheid en de ordentelijke manier waarop in- en uitgestapt wordt is een verademing. We lunchen aan boord met een bento-box, een lunchbox vol lekkernijen, die er ook nog eens fantastisch uitziet. 

We wisselen van trein op station Hakata (tweede traject is per reguliere trein) en aan het einde van de middag komen we na een lange reisdag aan op station Nagasaki, waarna we ons hotel voor de komende twee nachten opzoeken.

Dag 5
 
Na het ontbijt bezoeken we de hoogtepunten van Nagasaki, een zuidelijke havenstad met een levendige geschiedenis. Aan het eind van de middag keren we terug in ons hotel. 

We bezoeken Nagasaki Peace Park, aangelegd ter herinnering aan de verwoesting van de stad door de atoombom aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Historische band met Nederland
Nadat de shoguns in 1614 de Portugezen hadden verdreven, mochten de Nederlanders als enige Europeanen handelsbetrekkingen hebben met Japan. Ze mochten zich er vestigen, maar alleen op het afgesloten eilandje Dejima, dat we vandaag bezoeken. De kooplieden mochten Dejima niet verlaten en leefden er in afzondering en onder strenge controle van de Japanners. De Nederlandse invloeden uit die tijd zijn nog goed zichtbaar in de gebouwen, beelden en musea.

Ook bezoeken we Glover Garden met de 19e-eeuwse westerse huizen waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad. We wandelen door het naastgelegen Oranda Zaka, dat ‘Hollandse Heuvel’ betekent. Het is een gebied met kronkelende straatjes, waar vroeger de houten huizen van de Europese handelaars stonden. Niet ver hiervandaan staat één van de oudste kerken van Japan, Oura Church. 

Dag 6

Met de ferry varen we naar de stad Kumamoto voor de bezichtiging van het Suizenji Park. Dit is één van de mooiste Japanse tuinen van het land. Hierna reizen we door naar Beppu, bekend om zijn geneeskrachtige heetwaterbronnen.

Japanse Tuinen
Een typisch Japans fenomeen is de Japanse landschapstuin. Geprobeerd wordt een perfect aangelegd natuurlijk landschap na te bootsen. Een Japanse tuin zit vol symboliek en straalt rust en evenwicht uit. Er zijn verschillende elementen die er vaak in terugkomen zoals heuvels, watervallen, rotsen, eilandjes en bruggen.

De weldaad van een onsen
Nog zo’n belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur is de onsen. Deze natuurlijke heetwaterbaden komen voor op plaatsen waar de aardkorst heel dun is, waardoor vulkanisch verwarmd water naar boven komt. Door de mineralen in het water hebben de bronnen geneeskrachtige eigenschappen. 

Een stuk minder onschuldig zijn de heetwaterbronnen die jigoku genoemd worden. De vertaling van jigoku is ‘brandende hel’. We bezoeken een aantal van deze gloeiend hete bronnen die oranje of helderblauw van kleur zijn en waar de temperatuur tot boven honderd graden Celsius kan oplopen. 

Na het diner is er gelegenheid te genieten van de onsen van ons hotel.

Toelichting reisduur
5,5 uur in de bus en 30 minuten met de ferry

Dag 7

Op weg terug naar Honshu voert de route naar het heilige eilandje Miyajima met de Itsukushima Schrijn. De rode 'drijvende' torii (poort) is een fotogenieke entree van het eiland. Aan het eind van de dag komen we aan in Hiroshima.

Het heilige eilandje Miyajima
Vlak voor de kust van Honshu, in de Japanse Binnenzee, ligt Miyajima. Het is een beeldschoon eiland, dat overigens behoorlijk druk kan zijn. De rode torii in het water is één van de weinig overgebleven gebouwen na het bombardement op Hiroshima. Bij eb kun je ernaartoe lopen.

Op Miyajima kunnen we heerlijk wandelen door de groene natuur en het heuvelachtige landschap, vol karakteristieke tempeltjes en tamme herten. Ook leuk is het om met de kabelbaan naar de top van Mount Misen te gaan, voor een panoramisch uitzicht over de Japanse Binnenzee. We bezoeken de bijzondere Itsukushima Schrijn, die deels boven water is gebouwd. 

's Avonds komen we aan in Hiroshima, waar de sporen van de atoomverwoesting in 1945 zijn opgelost in een moderne en welvarende stad.

Dag 8

We brengen een bezoek aan het indrukwekkende Peace Memorial Park en het herdenkingsmuseum. Daarna reizen we per Shinkansen naar de oude keizerlijke stad Kyoto, waar we ‘s middags aankomen. 

De aanval op Hiroshima
‘Little Boy’ was de codenaam van de atoombom die op 6 augustus 1945 de stad grotendeels verwoestte. De Amerikanen wilden met hun aanvallen op Hiroshima en Nagasaki enkele dagen later een einde aan de Tweede Wereldoorlog maken. Beide steden werden volledig weggevaagd en honderdduizenden mensen stierven. De keizer van Japan capituleerde niet lang na het vallen van de bommen.

Anno nu is Hiroshima een moderne metropool met veel groen. In het Peace Memorial Park staan diverse vredesmonumenten, waaronder het Kinder Vredesmonument. Dit monument is geïnspireerd door het door leukemie getroffen meisje Sadako. In hoop op genezing begon zij met het vouwen van duizend kraanvogels, symbool voor eeuwig leven en geluk. Ook het museum met veel fotomateriaal en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers is erg indrukwekkend.  

Dag 9
 
Kyoto telt meer dan tweeduizend tempels, historische gebouwen en heiligdommen en is doordrenkt met cultuur, maar tegelijkertijd een moderne metropool. Vandaag bekijken we deze fotogenieke stad.

De keizerlijke hoofdstad Kyoto
We bezoeken de Kinkakuji tempel, die grotendeels met bladgoud bedekt is en daarom ook wel het Gouden Paviljoen wordt genoemd. Ook zien we de Ryoanji tempel met de beroemde rotstuin. Daarna bekijken we de Heian-Jingu Schrijn, een replica van het eerste keizerlijke paleis in Kyoto. 

Tijdens een kimono-voorstelling zien we hoe dit traditionele kledingstuk wordt gefabriceerd. 

Vervolgens bezoeken we de Kiyomizu-dera tempel, waar we vanaf het indrukwekkende houten terras een prachtig uitzicht over de stad hebben. We kunnen heerlijk rondslenteren in de wijk Gion, waar de traditionele Japanse architectuur je meeneemt naar lang vervlogen tijden. Met een beetje geluk loop je hier een geisha tegen het sierlijke lijf, op weg naar een afspraak in een ‘ochaya’ (theehuis)!

Dag 10

Waar we ons gisteren vooral gericht hebben op de stad Kyoto zelf, gaan we vandaag op pad in de omgeving. Hier staan ons een paar absolute hoogtepunten van Japan te wachten.

Het Arashiyama bamboebos
Hoewel op sommige momenten druk, is het Arashiyama bamboebos een plek die je niet wilt missen. Dit woud van tientallen metershoge, kaarsrechte bamboestammen is een bijna sprookjesachtig natuurfenomeen. We wandelen door het bos tot aan de rivier, waar we de Togetsukyo Brug zien liggen, die de oevers met elkaar verbindt. 

Keizerlijk Nara
Volgende stop is de eerste keizerlijke hoofdstad Nara, de bakermat van de Japanse cultuur. Het park in Nara, waar de meeste bezienswaardigheden liggen, staat bekend om de heilige herten die er rondlopen. We zien de Todaiji Tempel, waar zich de 16 meter hoge Boeddha, het grootste bronzen beeld ter wereld, bevindt. 

Fushimi Inari
Ook Fushimi Inari, bekend uit de film Memoires of a Geisha, staat op ons programma. Dit tempelcomplex is gewijd aan Inarai, de god van rijst in het shintoïsme. Sinds jaar en dag komen rijke handelaren hier een oranje torii kopen, waarmee ze de goden eren of danken voor succes. We lopen tussen de duizenden torii door die zich daar in de loop der jaren hebben verzameld. 

Dag 11
 
Vandaag is een vrije dag, waarop je Kyoto zelf kunt verkennen. Vraag de reisleider om tips, hij/zij helpt je graag!

Dag 12

Onderweg naar Matsumoto stoppen we in het bergdorpje Tsumago. Daarna nemen we een kijkje op een wasabi-boerderij en leren alles over deze pittige smaakmaker.  

Langs de oude postweg uit de Edo-periode
Tijdens de Edo-periode in de 17e eeuw, toen de shoguns de macht hadden vanuit Edo (het huidige Tokyo), voerde een belangrijke handelsroute van Kyoto naar Tokyo langs Tsumago. Aan deze Nakasendo route lagen dorpjes met herbergen om de vermoeide reizigers een slaapplek te bieden. Tsumago is één van die dorpjes dat zijn authentieke stijl heeft weten te behouden. Je waant je weer even in het Edo-tijdperk. 

Vervolgens rijden we naar Matsumoto, een valleistad. In deze omgeving ligt ook één van de grootste wasabi-boerderijen van Japan. Op een prachtige locatie, waar de akkers doorkruist worden door een schilderachtig netwerk van beekjes, leren we alles over de productie van dit typisch Japanse goedje. Proef in het winkeltje een wasabi-ijsje! 

We overnachten in Matsumoto. Deze gezellige stad met een relaxte sfeer staat bekend om de uitstekende sobanoedels. Iets om te proberen bij het diner!

Dag 13

We starten de dag met een bezoek aan het kasteel van Matsumoto. Daarna op weg naar Tokyo, met onderweg een stop bij het Kawaguchi meer, aan de majestueuze Mount Fuji.

Kraaienkasteel
Het kasteel van Matsumoto is het oudste houten kasteel van Japan en bijzonder fotogeniek. Waar het witte kasteel van Himeji dat we eerder bezochten ‘witte reiger’ wordt genoemd, bezorgden de zwarte kleuren van Matsumoto het de bijnaam ‘kraaienkasteel’. We hebben een prachtig uitzicht op de stad en de omringende bergen.

Majestueus Mount Fuji
We maken een stop bij het Kawaguchi meer, één van de vijf meren die rondom de iconische Mount Fuji liggen. Deze actieve vulkaan is met zijn 3776 meter de hoogste van Japan. We wandelen langs het meer en genieten van een adembenemend uitzicht op de berg, vooral wanneer de zon schijnt en de Mount Fuji weerspiegelt in het water. 

Tenslotte komen we aan in Tokyo, eindpunt van onze reis. Om je alvast een idee te geven van de veelzijdigheid van deze wereldstad, rijden we eerst per bus door de meest toonaangevende wijken van de stad.

Dag 14 t/m 15
 
Vrije dagen om er zelf op uit te trekken in Tokyo. De reisleider adviseert je graag!

Tokyo: bruisende metropool
Dit is de stad van torenhoge wolkenkrabbers, flikkerende neon, hippe jongeren, vals zingende Japanners in karaokebarretjes en stampend volle metrostellen in de spits. Maar ook musea, serene parken en mystieke tempelcomplexen. 

De verschillende wijken hebben elk hun eigen karakter en traditioneel en hypermodern gaan zij aan zij. De beste manier om de stad en haar inwoners te begrijpen, is door er rond te wandelen. 

De meest bruisende wijken zijn Shinjuku en Shibuya, met opzichtige gevelreclames, neonverlichting en het drukste zebrapad ter wereld. Het oude Tokyo is te vinden in de wijk Asakusa met de indrukwekkende Senso-Ji tempel, terwijl 'electric town' Akihabara of Harajuku juist weer de gekte voorbij is, met kattencafés, manga-figuren en de Japanse popcultuur.

Dag 16

Na twee dagen in het hectische Tokyo, komt ons uitstapje naar het bosrijke Nikko National Park als een welkome afwisseling. In de namiddag rijden we terug naar Tokyo.

We maken een wandeling door de prachtige natuur rond het serene Chuzenji meer met zijn smaragdgroene water. Het ligt aan de voet van Mount Nantai, één van de heilige bergen in het park. Ook zien we de Kegon waterval, waar het water bijna honderd meter de diepte in stort. 

Eeuwenoude heiligdommen in Nikko
Omsloten door heuvelachtige bossen is het tempeldorp Nikko een oase van rust. De verzameling tempels en schrijnen in Nikko vormen al eeuwenlang een heilige plaats en staan ook op de Unesco-werelderfgoedlijst. We bezoeken het rijkelijk versierde Toshogu complex, met het gouden mausoleum waar één van de grootste shoguns uit de Tokugawa familie rust. Deze familie stond aan de basis van de Edo-periode en zou ruim 250 jaar over Japan heersen.

Eenmaal terug in Tokyo nemen we tijdens het diner alvast afscheid van Japan. Morgen beginnen we aan de terugreis. 

Dag 17
 
Vroege transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam. We komen dezelfde dag nog aan in Nederland.

Vanwege vluchtwijzigingen gelden de volgende aanpassingen:
- vertrek 6 september wordt uitgevoerd met Air France. Je vliegt met een overstap in Parijs.
- vertrek 4 oktober wordt uitgevoerd met Air France. Je vliegt met een overstap in Parijs. De terugvlucht is wel rechtstreeks met KLM vanaf Tokyo.

 

 

 

 

Lees meer →

Reserveren

Groepsreis Japan rondreis

€ 4.926,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door