Groepsreis Japan Kyushu - Hokkaido - 22 dagen

Altijd al eens terug naar Japan gewild, maar bang om in herhaling te vallen? Koning Aap biedt een Japan rondreis voor gevorderden aan! Minder 'klassieke' hoogtepunten en meer afwijken van de platgetreden paden. Je reist per eigen bus én per openbaar vervoer van het zuidelijke eiland Kyushu naar het noordelijke eiland Hokkaido. Uiteraard kun je ook op deze reis genieten van de heerlijke Japanse keuken en de beleefde, vriendelijke bevolking.

22-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, stedentrips
Vervoer
Vliegtuig
€ 4.218,- Vanafprijs p.p.
22 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Koning Aap

Reisprogramma

Dag 1: Vertrek

Je rondreis Japan Anders begint met een vlucht naar Fukuoka, de grootste stad van het zuidelijke eiland Kyushu.

Dag 2: Aankomst Fukuoka

Je komt aan in Fukuoka en hebt een transfer naar het hotel. Afhankelijk van je vluchtschema en aankomsttijd in het hotel, is er na het inchecken nog tijd voor een verkennende wandeling in de buurt van het hotel.

Dag 3: Fukuoka – Kagoshima

Met de trein reis je naar Kagoshima, een gezellig havenstadje waar steeds een relaxed, zuiders sfeertje hangt. Het is prettig toeven aan de waterkant waar je de ferry's naar de zuidelijke eilanden ziet af en aan varen. Bij helder weer zie je vaak een rookpluim boven de vulkaan Sakurajima aan de overkant van de baai hangen. Met de ferry sta je in een kwartier aan de voet van de vulkaan, waar je de rest van de dag kunt spenderen. Je kunt een stuk op het lavaveld lopen of in een zwembadgrote 'onsen' badderen met uitzicht op de baai.

Dag 4: Kagoshima

Vrije dag. Het shogunaat regeerde Japan al sinds het begin van de 17de eeuw. Rond het midden van de 19de eeuw begon de macht van de shogun barsten te vertonen, wat leidde tot een herstel van de keizerlijke macht in 1867. Satsuma, het leengebied met Kagoshima als hoofdstad, speelde een belangrijke rol in deze omwenteling, de zogenaamde Meiji-restauratie. In het Museum van de Meiji Restauratie leer je alles over deze boeiende periode in de Japanse geschiedenis.

Dag 5: Kagoshima – Beppu

Na het ontbijt stap je op de Shinkansen, de eerste etappe van de lange reis naar het hoge noorden. In Kurume stap je over op de Yufu Limited Express, een lokale trein die je in anderhalf uur door de binnenlanden van Kyushu naar Beppu brengt.

Na het inchecken kun je de rest van de middag doorbrengen in Beppu. De sterke vulkanische activiteit in het noorden van het eiland Kyushu komt het duidelijkst tot uiting in Kannawa, een wijk ten noorden van het centrum van Beppu, waar het vulkanische vocht in allerlei geuren en kleuren door de aardkorst naar de oppervlakte borrelt en uitmondt in de zogenaamde jigoku (hellen). Je kunt met de stadsbus naar Kannawa om een 'hellen-tocht' te maken. Onze favoriete hel is de 'Umi-jigoku' (zeehel) met zijn azuurblauwe water.

Dag 6: Beppu – Yawatahama – Kubokawa

De ferry die je vandaag van Kyushu naar Shikoku brengt, vertrekt om kwart voor tien vanaf de ferry terminal in Beppu. Bijna drie uur later kom je aan op het kleinste van de vier hoofdeilanden, Shikoku. In Yawatahama staat een eigen bus je op te wachten voor de ferry terminal. Deze brengt je naar de tempel Iwamotoji in Kubokawa, een rit van ongeveer drie uur met onderweg enkele foto- en of sanitaire stops

Dag 7: Kubokawa - Kochi - Iya-vallei - Takamatsu

's Ochtends om kwart voor zes kun je deelnemen aan een gebedsceremonie, om half zeven is het ontbijt. Je verlaat de tempel en reist verder door de prefectuur Kochi. Het is de grootste van Shikoku en strekt zich uit over de gehele zuidkust van het eiland. De beukende golven van de Stille Oceaan hebben een heel dramatische kustlijn uitgehouwen.

Je maakt een uitgebreide stop in het kasteelstadje Kochi, waar je genoeg tijd hebt voor de lunch (gegrilde bonito!) en bezoek aan het kasteel. Onderweg naar Takamatsu rijdt de bus door de Iya-vallei, het groene hart van Shikoku.

Dag 8: Takamatsu / Excursie Naoshima

Vrije dag. De ‘Benesse Art Site Naoshima’ is het levenswerk van meneer Tetsuhiro Fukutake, eigenaar van de uitgeverij Fukutake Shoten. Zijn droom was om een plek te creëren waar het goed leven is (Bene betekent goed, en Esse betekent leven in het Latijn). Hij realiseerde die droom in Naoshima, toen een verstild eilandje voor de kust van Takamatsu. Het resultaat is nu, ruim twintig jaar later, verbluffend. De leegloop van het eiland werd gestopt, en maakte plaats voor een toeloop van kunstliefhebbers van over heel Japan en ver daarbuiten.

Een ferry vaart een zestal keer per dag van Takamatsu naar Naoshima, en doet daar ongeveer drie kwartier over.

Dag 9: Takamatsu / Excursie Yashima

Vrije dag. In Takamatsu, de hoofdstad van de prefectuur Kagawa, bevindt zich de vermaarde Ritsurin-tuin. Deze landschapstuin is één van de grootste van het land. We raden aan om tenminste een halve dag uit te trekken om optimaal van de tuin te kunnen genieten.

Na de lunch kun je optioneel mee met het openbaar vervoer naar Yashima. Als de pelgrims bovenop dit plateau aankomen hebben ze niet alleen een schitterend zicht over de Binnenzee, maar komt ook het einde van hun tocht stilaan in zicht. Hier bevindt zich immers Yashima-ji, tempel 84, dus nog 4 te gaan... Aan de voet van het plateau bevindt zich ‘Shikoku Mura’ of het Shikoku-dorp, een openluchtmuseum waar een aantal traditionele gebouwen van over het hele eiland zijn samengebracht.

Dag 10: Takamatsu – Awaji – Osaka

Je rijdt vandaag richting Osaka over het eiland Awaji. Hoewel je over de snelweg in ongeveer twee uur van Shikoku naar Osaka kunt rijden, is het toch de moeite waard om even van de snelweg af te gaan en een kijkje te nemen op het eiland. Tadao Ando, het autodidactische wonderkind van de moderne Japanse architectuur, heeft hier immers een paar juweeltjes geplant: de Yumebutai (droomtoneel) en de Mizu-no-Tera (watertempel).

Dag 11: Osaka

Vrije dag. In de schaduw van de oude keizerlijke hoofdsteden Kyoto en Nara wordt Osaka vaak over het hoofd gezien. Jammer, want Osaka is een moderne havenstad die samen met Kobe het kloppende hart van de regio Kansai vormt.

Een absolute must is het Kaiyukan, een uniek aquariumcomplex met de Stille Oceaan als centraal thema. Op de terugweg naar het hotel moet je ‘s avonds beslist nog even langsgaan in de Umeda Sky Building. Vanuit de Floating Garden Observatory, 170 meter boven de grond, zie je langzaam Osaka oplichten uit het donker. Nu krijg je pas echt een goed beeld van de gigantische omvang van deze stad.

Dag 12: Osaka / Excursie Koya-san

Vrije dag. Doet de naam Kobo Daishi een belletje rinkelen? Deze 9de eeuwse monnik heeft een erg belangrijke rol gespeeld in de Japanse geschiedenis. Als jonge knaap werd hij al naar China gestuurd om er het boeddhisme te bestuderen. Eenmaal terug in Japan stichtte hij een nieuwe sekte (Shingon sekte) in het bergplaatsje Koya-san.

Omdat je tijdens de reis al vaker van Kobo Daishi zult hebben gehoord (het is namelijk ook hij die aan de basis ligt van de pelgrimsroute op Shikoku), vinden we het een goed idee om hem vandaag ons respect te gaan betuigen aan zijn mausoleum op de begraafplaats Okuno-in. Deze optionele excursie wordt uitgevoerd met openbaar vervoer.

Dag 13: Osaka – Hakodate

Je neemt in de ochtend vanuit station Shin-Osaka de ‘Hikari’ Shinkansen richting Tokyo. In Tokyo stap je over op de Shinkansen ‘Hayabusa’ waarmee je rechtsstreeks in 250 minuten reist naar Shin-Hakodate-Hokuto. Dit station is gelegen aan de rand van de stad Hakodate. Met een lokale boemeltrein reis je vervolgens in 20 minuten naar Hakodate. De trein rijdt door de Seikan-tunnel onder de Straat van Tsugaru. Met een lengte van meer dan 50 kilometer is dit een van de langste tunnels ter wereld!

Dag 14: Hakodate

Vrije dag. Hakodate was, samen met Yokohama, Kobe en Nagasaki, één van de eerste havens die werden opengesteld voor buitenlandse handel na de ‘sakoku’, de anderhalve eeuw durende periode van isolement. In de oude wijk Motomachi vind je verschillende 19de eeuwse gebouwen in westerse stijl, zoals de Russische Orthodoxe Kerk en het oude Britse consulaat. Na zonsondergang moet je beslist nog even naar de top van de berg Hakodate-yama voor de ‘yake’, het betoverende uitzicht over de lichtjes van de stad.

Dag 15: Hakodate – Toya-ko

Na het ontbijt maak je de transfer naar Toya-ko, een treinrit van anderhalf uur op de Muroran lijn. Het gebied rond het meer Toya-ko aan de zuidkust van Hokkaido is vulkanisch erg actief. Midden vorige eeuw ontstond hier uit het niets een vulkaan die in een paar jaar al een hoogte van meer dan 400 meter had bereikt! De nieuwe vulkaan werd Showa Shinzan genoemd (‘nieuwe berg van Showa’; Showa is de Japanse benaming van keizer Hirohito). Ook de nabijgelegen vulkaan Usu-zan slaapt niet echt diep, want die barstte tijdens de 20ste eeuw niet minder dan vier keer uit.

Dag 16: Toya-ko

Vrije dag. Een fijne manier om het nationaal park Shikotsu-Toya verder te verkennen is met de fiets. Er loopt een fietsroute van 35 kilometer langs de oevers van het meer Toya-ko. De tocht duurt een viertal uur over een lichtglooiend parcours dat ook voor niet-geoefende fietsers haalbaar moet zijn. Onderweg zijn er enkele cafes waar even verpoosd kan worden met een kopje koffie of een Belgisch biertje. Ook bijzonder zijn de moderne kunstwerken die her en der zijn opgesteld langs de oevers van het meer.

Dag 17: Toya-ko – Asahikawa

Vrij na aankomst in Asahikawa. Met bijna 400.000 inwoners is dit de tweede stad van het eiland Hokkaido (na de hoofdstad Sapporo). Veel Japanners kennen Asahikawa van de dierentuin, meer bepaald voor de dagelijkse ‘pinguïn wandeling’ tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomer wandelen de pinguïns echter niet.

Kaneto Kawamura was een ainu, een van de oorspronkelijke bewoners van Hokkaido. Hij speelde een belangrijke rol bij de aanleg van het spoorwegnet op Hokkaido. Na zijn pensioen lag hij aan de basis van het Kaneto Kawamura Museum, het eerste ainu-museum van Japan, net buiten het centrum van Asahikawa (kwartiertje met de bus vanaf Asahikawa station). Asahikawa staat ook bekend om zijn voortreffelijke sake: in plaats van dierentuin of museum kun je in de middag natuurlijk ook de lokale brouwsels onderwerpen aan een vergelijkend warenonderzoek...

Dag 18: Asahikawa / Excursie Daisetsuzan N.P.

Vrije dag. Mits het weer het toelaat staat er vandaag een optionele excursie naar Daisetsuzan op het programma, het geografische middelpunt van Hokkaido. Het nationale park is ruim 2000 vierkante kilometer groot en daarmee het grootste van Japan. Je rijdt met de bus van Asahikawa naar Asahidake Onsen, een onsenplaatsje aan de voet van de berg Asahidake, met 2290 meter de hoogste berg van Hokkaido. De kabelbaan brengt je in 10 minuten naar Sugatami op 1600 meter hoogte. Van daaruit vertrekken verschillende wandelroutes. Er zijn tochten van 4 tot 5 uur, maar je kunt er ook heel fijn wandelen rond de kratermeertjes in Sugatami. Voor je terug naar Asahikawa rijdt, raden we aan om nog even de onsen in te duiken, want het is je laatste kans tijdens deze Japan rondreis.

Deze optionele excursie wordt uitgevoerd met openbaar vervoer. Opgelet! Vooral tijdens de wintermaanden (vanaf ongeveer half november tot begin mei) worden veel bergroutes afgesloten wegens de sneeuw, maar ook mist of harde regen kunnen dit veroorzaken. Tijdens deze periode kun je als alternatief naar het Ainu-museum of sake proeven in een van de brouwerijen van de stad.

Dag 19: Asahikawa - Sapporo

Laatste transferdag vandaag. De dagindeling zal afhangen van de weergoden. Bij helder weer kun je eerst nog gaan fietsen in en rond Biei, in geval van regen stap je 's ochtends al op de trein richting Sapporo.

Biei is een kunstenaarsdorpje op een dertigtal kilometer ten zuiden van Asahikawa. Voor Japanners is de streek ten zuiden van Biei de essentie van Hokkaido: een licht glooiend landschap met uitgestrekte velden. Koeien en paarden in de wei, af en toe een afgelegen boerderij. Voeg daar ook enkele kunstgalerijen en kleine musea aan toe, en je hebt alle ingrediënten voor een prettige fietstocht.

Dag 20: Sapporo

Vrije dag. Sapporo is bij ons vooral bekend van de Olympische Winterspelen die er in 1972 werden gehouden. Maar misschien ken je het ook van het Sapporo-bier dat tegenwoordig ook bij ons in veel Japanse restaurants wordt geschonken. Deze stad van bijna twee miljoen inwoners is de grootste stad van Hokkaido. Centraal ligt het park Odori-koen, dat de stad opsplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het noorden liggen de botanische tuinen van de universiteit van Hokkaido. Ga ‘s avonds beslist ook even naar Susukino, de uitgaansbuurt in het zuidelijke deel, waar in talloze eettentjes allerlei lekkers uit de oceaan wordt geserveerd.

Dag 21: Vertrek Sapporo

De ochtend is vrij te besteden. Wanneer je het landarrangement hebt geboekt, eindigt hier ook jouw reis.

Alle musea al bezocht, en alle souvenirs al gekocht? Vanuit Sapporo kun je gemakkelijk nog een aantal leuke uitstapjes maken. Het Kaitaku no Mura is een 'historisch' park dat werd aangelegd aan de rand van de stad (ongeveer drie kwartier met de openbare bus). Zin om nog even te gaan uitwaaien aan zee? Met de trein ben je in nog geen halfuurtje in Otaru, een aangenaam vissersplaatsje aan de baai van Ishikari.

Wanneer je met All Nippon Airways vliegt overnacht je nog in Sapporo en vlieg je op dag 22 terug naar huis. 

Dag 22: Aankomst

Lees meer →

Reserveren

Groepsreis Japan Kyushu - Hokkaido

€ 4.218,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door