Groepsreis Grand Tour Sri Lanka - 22 dagen

Ontdek het rijke koloniale verleden van Sri Lanka, waar talloze Nederlandse forten herinneren aan de bloeiende VOC tijd. Proef de Ceylonthee op de plek waar deze thee gemaakt wordt; de frisgroene plantages in de bergachtige binnenlanden. Verken het uiterste noorden én het oosten van het land, lange tijd niet toegankelijk voor toeristen en dus nog ongerept en écht. Het boeddhisme beleef je in de grottempel van Dambulla en de tempels van Mihintale en Kandy. Imposante watervallen, ruïnes, paradijselijke stranden, specerijen, pure natuur… een veelomvattende rondreis door de ‘tuin zonder jaargetijden’.

22-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, kunst en cultuur
Vervoer
Vliegtuig
€ 2.148,- Vanafprijs p.p.
22 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door TUI

Reisprogramma

Dag 1 en 2: Vlucht naar Colombo

Koffers gepakt? Vandaag start de rondreis Grand Tour Sri Lanka. Vanuit Nederland vlieg je met een nachtvlucht naar Colombo. Welkom in Sri Lanka. Nadat je jouw koffer van de bagageband hebt gepakt, ga je met een transfer naar het eerste hotel in Negombo. Deze vissersplaats is uitgegroeid tot een zeer geliefde badplaats. Lekker bijkomen van je vlucht en met de voetjes in het zand? Kies dan voor Negombo Beach en sluit je dag af met een lekker koud drankje en een versnapering op één van de vele terrassen.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Lavinia Hotel***, Becon Beach*** of Earls Regent*** in Negombo

Dag 3: Negombo

Heerlijk ontbeten? Dan is het tijd om Negombo beter te leren kennen. Op naar de lagune van Negombo. Al snel worden de eerste mangrovebossen zichtbaar en schittert tussen de bladeren het water van deze prachtige lagune. Hier zie je veel vogels en aapjes. Negombo is ruim anderhalve eeuw in Nederlandse handen geweest en dat zie je nog steeds terug. Kijk niet raar op als je er wat Nederlandse huizen, een fort en zelfs kanalen ziet. Deze kanalen zijn speciaal aangelegd voor de specerijenhandel. Wil je een stukje varen op dit kanaal? Kies dan voor de optionele boottocht Negombo. Met de traditionele vissersboot, de oruvas, vangen de lokale vissers iedere ochtend een grote diversiteit aan verse vis die je bij de visafslag van Negombo kunt bewonderen. Vol nieuwe indrukken keer je in de namiddag terug naar het hotel. Nog genoeg tijd voor een heerlijke strandwandeling. Genieten.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Lavinia Hotel***, Becon Beach*** of Earls Regent*** in Negombo

Dag 4: Mihintale (170 km)

Vandaag rijd je door het tropische binnenland naar de oude koningsstad Anuadhapura, waar je de komende twee nachten verblijft. Frisgroene rijstvelden en velden met prachtige bloemen glijden voorbij tijdens de rit. Het typische landschap van Sri Lanka. Maar niet alleen de natuur is het bekijken waard. Heb jij alle idyllische kerkjes en schitterende tempels kunnen tellen? De rit kan je niet lang genoeg duren. Na de lunch is het tijd om naar de tempel van Mihintale te rijden. Leuk weetje, hier werd in de tweede eeuw voor Chr. het boeddhisme naar Sri Lanka gebracht. Deze tempel is dan ook een belangrijk bedevaartsoord die een aantal belangrijke religieuze monumenten heeft. Bovenop de Aradhana Gala rots neem je het uitzicht in je op. De witte koepel van de Maha Seya stoepa springt in het oog tussen de meren, palmbomen en frangipani-bomen met witte bloemen die het glooiende landschap vullen. Adembenemend.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Hotel Alakamanda***, Hotel Randiya*** of Miridiya Hotel*** in Anuradhapura

Dag 5: Anuradhapura

Vandaag dompel je je onder in de geschiedenis van Anuradhapura. Een historische en heilige stad die eens het politiek en cultureel centrum van Sri Lanka was en heel terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Tegenwoordig bestaat deze stad uit twee delen: de oude en de nieuwe stad. Dwaal langs de verschillende tempels zoals het schattige ‘lovers-tempelte’ of het 3e-eeuwse boeddhistische rotstempel Isurumuniya. Wist je dat één van de oudste bomen ter wereld in Anuradhapura staat? Namelijk de ‘Bo-Tree’. Deze boom is in 446 voor Chr. geplant na de introductie van het boeddhisme. Vanmiddag zie je het 92 meter hoge stupa Ruwanmelisseya, gebouwd in opdracht van koning Dutugamunu. De koepel is 55 meter hoog en er zijn 100 miljoen bakstenen voor gebruikt. Langs de muur rond de stupa staan 80 stenen olifanten die de muur lijken te onderstutten. Erg indrukwekkend te noemen. Wat een mooie dag dat vooral in het teken staat van de vele erfenissen uit het bloeiende verleden van deze voormalige hoofdstad.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Hotel Alakamanda***, Hotel Randiya*** of Miridiya Hotel*** in Anuradhapura

Dag 6: Jaffna (195 km)

Lekker ontbeten en vol energie? Via de regio Vavuniya en Kilinochchi bereik je de historische stad Jaffna in het uiterste noorden van Sri Lanka. Deze stad is voor enkele jaren niet bereikbaar geweest door de vreselijke oorlog in Sri Lanka. Nu de dag van vandaag is Jaffna een erg groene levendige stad die pittoreske straatjes bevat met buitenwijken die het koloniale verleden uitstralen. Na je aankomst start je met een stadstour met aandacht voor onder andere het Nederlandse fort, in 1618 gebouwd door de Portugezen en later, in de VOC-tijd, veroverd en uitgebouwd door de Nederlandse kolonisten. Vervolgens bezoek je de belangrijkste hindoetempel van het noorden, de Nallur Kandaswamy Kovil tempel, gebouwd in het jaar 948. Ook ga je de klokkentoren bezoeken en de openbare bibliotheek van Jaffna. Deze bibliotheek is overigens één van de meest opvallende bezienswaardigheden van Jaffna vanwege zijn aantrekkelijke architectuur. Het treinstation van Jaffna en de Jaffna markt zijn ook zeker een bezoek waard.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in PJ Hotel*** of The Valampoori Hotel*** in Jaffna

Dag 7: Vrije dag in Jaffna

Je hebt vandaag een heerlijke vrije dag ter besteding. Doe je rustig aan vandaag? Of kies je voor de optionele excursie naar Delft Eiland waar je per ferry of per zeiljacht (onder voorbehoud van de weersomstandigheden) naartoe vaart? Delft Eiland is een echt koraal eiland en heeft een prachtig strand waar je heerlijk kunt vertoeven. Leuk weetje. Alle huizen hebben een muurtje rondom het perceel gemaakt van koraal. Er zijn geen restaurants op het eiland, maar bij het haventje is een winkeltje waar ze roti’s maken en je wat te drinken kunt kopen. Hier zie je onder meer de ruïnes van het Nederlandse fort, je kunt naar wilde paarden gaan kijken en hier zie je de enige baobab boom die er op het eiland is. Vandaag kan je ook mee met de optionele excursie waarbij je een dorp in het landelijke deel van Jaffna bezoekt. Leer alles over de cultuur en tradities.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in PJ Hotel*** of The Valampoori Hotel*** in Jaffna

Dag 8: Trincomalee (235 km)

Je laat het noorden achter je en reist verder naar Trincomalee. Deze havenstad is gelegen op een schiereiland en wist je dat deze stad één van de grootste natuurlijke havens ter wereld heeft? Hier zie je die gezellige kleurrijke vissersbootjes liggen. Mooi fotomoment. Fort Frederick is de leukste bezienswaardigheid van Trincomalee en werd in de 17e eeuw gebouwd door de Portugezen. Vlakbij dit fort ligt de Hindoe tempel Koneswaram, zeker een bezoek waard. Vervolgens heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de begraafplaats die stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Zeer indrukwekkend en een moment om bij stil te staan.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Pigeon Island Hotel***, Skandig Beach Resort*** of Trincomalee beach hotel*** in Trincomalee of Amethyst Resort in Pasikuddah

Dag 9: Vrije dag in Trincomalee

Weer een heerlijke dag ter vrije besteding. Ontspan, ga naar het strand en geniet met je voetjes in het zand. Of kies voor de optionele excursie en ga ontspannen in de warmwaterbronnen. Liever een actieve bezigheid? Maak dan een uitstap naar het Pigeon Island National Park (ter plaatse te boeken). Een idyllische eiland met rondom kristalhelder water, kleurrijk marine leven, witte koraalstranden en een rijke onderwaterwereld. De koraalriffen zijn hier werkelijk schitterend. Tip: vergeet je waterschoenen niet; tussen het zand ligt koraal en in de zee liggen rotsen. Ook kun je kiezen voor een bezoek aan een mooie lagune, waarbij de boottocht inclusief is (ter plaatse te boeken).

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Pigeon Island Hotel***, Skandig Beach Resort*** of Trincomalee beach hotel*** in Trincomalee of Amethyst Resort in Pasikuddah

Dag 10: Sigiriya (100 km)

Vandaag ga je een bezoek brengen aan één van de meest imponerende plaatsen van Sri Lanka, namelijk de Leeuwenrots. Een enorme rots, die zo gehakt is dat de wanden vrijwel loodrecht naar boven lopen. De liefhebbers wagen zich hier aan de klim naar boven, met halverwege de opgang de resten van diverse fresco’s als beloning. Eenmaal op het plateau staat er een fenomenaal panorama op je te wachten. Op de weg naar beneden zal je bordjes tegenkomen die je verwijzen naar de Cobra Hood Cave. Dit is een overhangende grot, die zich vergelijkt met de kraag van een cobra.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Fresco Garden***, Pelwehera Village***, Rangiri Dambulla Resort***, Cassandra Culture Resort*** of Pintaliya Resort*** in Sigiriya

Dag 11: Polonnaruwa (110 km)

Lekker genoten van het ontbijt? Met de fiets ga je de indrukwekkende ruïnestad Polonnaruwa bezoeken. Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka en bevat de mooiste ruïnes van heel het land. Deze stad is goed bewaard gebleven en staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. De fiets is ideaal, want de bouwwerken liggen net te ver van elkaar om lopend te ontdekken. Je fietst vrolijk langs de met bomen omzoomde paden. Werkelijk een prachtige groene omgeving. Ontdek de restanten van het koninklijke paleis en bekijk ook de gigantische boeddha beelden. Ook geniet je hier van stoepa’s, kolossale pilaren, irrigatiekanalen en kunstig steenhouwwerk. Rondom de stad liggen eindeloze rijstvelden met als achtergrond prachtige steenrotsen. Naast het bewonderen van tempels en ruïnes in Polonnaruwa, kan je het echte ‘plattelandsleven’ van Sri Lanka ervaren. Hiriwaduna is een klein dorpje wat prima te bewandelen is. Al lekkere trek gekregen? Hier ga je een heerlijke lunch nuttigen, geserveerd in een bananenblad en onder het genot van kokoswater. Na dit bezoek keer je terug naar het hotel in de omgeving van Sigiriya.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Fresco Garden***, Pelwehera Village***, Rangiri Dambulla Resort***, Cassandra Culture Resort*** of Pintaliya Resort*** in Sigiriya

Dag 12: Dambulla - Matale (100 km)

Deze prachtige reis gaat verder, met op de route naar Kandy een stop bij de Golden Temple van Dambulla die ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen. De Golden Temple* is een complex van historische boeddhistische gebouwen met talloze Boeddhabeelden en schitterende fresco’s, waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Opvallend is de enorme gouden Boeddha die op het dak van één van deze gebouwen staat. Ook pauzeer je in Matale, om hier de specerijentuinen te bezoeken. Na een leerzame rondleiding krijg je een korte hoofd- en schoudermassage waarbij gebruik wordt gemaakt van kruidenoliën. De weg langs de specerijentuinen voert langs prachtige, grote bomen, waartussen veel houten villa’s verscholen liggen. Vervolgens bereik je Kandy, de laatste koningsstad. Wist je dat in 1815 hier een eind aan het Singalese koninkrijk kwam, doordat de Engelsen de stad hadden veroverd? De stad ligt magnifiek, tussen de heuvels van het centrale bergland en aan een klein stadsmeer. Je gaat hier twee nachten verblijven. Noot: Vanwege onvoorziene omstandigheden kan de Golden Temple van Dambulla onverwacht gesloten zijn. Je zult dan de Aluvihara grottempel in Matale bezoeken.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Hotel Oak Ray Regency***, Royal Kandyan Hotel*** of Queens Hotel*** in Kandy

Dag 13: Kandy

Vandaag ga je Kandy verkennen, het centrum van de traditionele cultuur van Sri Lanka. Leuk om te bezoeken is de Temple of the Sacred Tooth. Dit is één van de heiligste plekken in Sri Lanka, hier ligt namelijk een vermeende linkerbovenhoektand van Boeddha. Iets ten zuiden van het centrum liggen de prachtige botanische tuinen van Peradeniya. Echt een aanrader. De tuinen liggen in een groot park met een schat aan exotische planten, bomen en struiken. Ga ook zeker op zoek naar de double coconut tree, waar gigantische kokosnoten aan groeien. En je bezoekt een arts & crafts-centrum, waar je wellicht een mooi souvenir op de kop tikt. Vanavond ga je genieten van een culturele show, uitgevoerd door muzikanten en acrobatische dansers.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Hotel Oak Ray Regency***, Royal Kandyan Hotel*** of Queens Hotel*** in Kandy

Dag 14: Nuwara Eliya (80 km)

Klaar om Kandy gedag te zeggen? Vandaag ga je dieper het bergland in. Reis je per bus of kies je voor de ca. 4 uur durende optionele treinrit van Kandy naar Nanu Oya? (onder voorbehoud van beschikbaarheid van tickets, ter plaatse te boeken). Een prachtige tour, door fraaie landschappen. Al gauw glijden de groene heuvels van eindeloze theeplantages voorbij. Leuk weetje, hier komt de bekende Ceylonthee vandaan. Je gaat vandaag ook een kijkje nemen bij een theefabriek. Na een interessante uitleg over de theeproductie ga je even rustig zitten, want dan is het tijd om de thee te proeven. In deze omgeving beslist één van de lekkerste kopjes thee die je ooit hebt gedronken. Thee op? Dan ga je door naar de Seetha Amman tempel. Dit is de enige hindoetempel die is gewijd aan prinses Sita in Sri Lanka.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Bandarawela Hotel*** of Orient Hotel*** in Bandarawela

Dag 15: Ella - Rawana watervallen (150 km)

Lekker geslapen? Het is tijd om het bergland achter je te laten en af te dalen naar wat meer tropische temperaturen. Je rijdt via rubberplantages, rijstvelden en langs meren. Onderweg maak je een stop bij de Ella Gap, een kloof met een waanzinnig uitzicht. Rechts en links van de koof rijzen bergen de hoogte in. Ook maak je een stop bij de Rawana waterval. Deze waterval is zo’n 100 meter hoog. Via grote rotsblokken klettert het water steeds dieper naar beneden. Je kunt optioneel een trekking maken in het Horton Plains National Park (ter plaatse te boeken). Hier zie je de bijzondere flora en fauna zoals apen, hagedissen, herten en de Sri Lankaanse luipaard. En zo’n 87 vogelsoorten bewonen dit uitgestrekte gebied.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Centauria Lake Resort*** in Embilipitiya

Dag 16: Embilipitiya

Zin in vandaag? Je gaat namelijk een bezoek brengen bij de olifanten in het Elephant Transit Home in Udawalawe. Jonge olifantjes die op de één of andere wijze uit hun natuurlijke omgeving zijn geraakt, worden hier verzorgd. Het streven is om de dieren die hier zijn, uit te zetten in het wild. Natuurlijk wil je olifanten ook écht in het wild zien. In de middag kan je optioneel naar het safaripark Udawalawe in de omgeving van Embilipitiya voor een jeeptocht (ter plaatse te boeken). Uiteraard zal je ook een glimp opvangen van buffels, krokodillen, pelikanen en andere vogels. Ook een jeeptocht naar en door het wat verder gelegen Yala safaripark is een optie (ter plaatse te boeken). Dit park is één van de beste plekken in heel Azie om luipaarden in het wild te zien. Naast luipaarden leven nog 43 andere zoogdiersoorten hier. Noot: het kan zijn dat het Yala safaripark in september en oktober gesloten is. Of maak je een optionele boottocht over het Chandrika meer (max. 6 personen, ter plaatse te boeken)?

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Centauria Lake Resort*** in Embilipitiya

Dag 17: Udawalawe - Galle - Koggala (130 km)

Na het ontbijt ga naar Chandrika Wewa om de natuurlijke schoonheid rond de oevers te bekijken. Hier spot je o.a. wadvogels en ooievaren. In het dorp Udawalawe leer je meer over de Sri Lankaanse landbouw. Je reis gaat verder naar Galle. Door de Hollandse invloeden heeft Galle een bijzondere sfeer. Het is gelegen in het zuiden van Sri Lanka en het stadje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er oud Hollandse gebouwen uit de VOC tijd bekijken. Uniek is Fort Galle, het Nederlandse fort. Deze werd gebouwd door de Portugezen in 1589, maar in 1665 werd het compleet hernieuwd door de Nederlanders. Ook zie je de oude stadspoort, het Zwartbastion en de vuurtoren naast het Utrechtbastion. Naast de bezienswaardigheden vind je er stijlvolle boetieks, juweliers, restaurantjes, koffietentjes en ijssalons. Vervolgens reis je door naar de mondaine badplaats Koggala waar je de laatste nachten doorbrengt. Tip: boek een upgrade naar Pandanus Beach Resort in Induruwa of Mount Lavinia Hotel in Colombo.

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Koggala Beach Hotel*** in Koggala

Dag 18 t/m 20: Vrije dagen in Koggala

De hagelwitte zandstranden van Koggala, omzoomd met wuivende palmbomen wachten op je. Of ga je voor een leuke dagtrip? In Mirissa kun je vanaf een boot voor de kust walvissen en dolfijnen spotten (30 minuten rijden). Op 15 minuten rijden liggen ook prachtige theeplantages waar ‘witte thee’ wordt verbouwd, die in tijden van de Tsong en Tsang dynasty al werd geëxporteerd naar China. Niet ver van Koggala leggen grote zeeschildpadden op het strand hun eieren, een indrukwekkend spektakel (vooral van oktober tot april).

Verzorging: Halfpension
Hotelinformatie: Overnachting in Koggala Beach Hotel*** in Koggala

Dag 21 en 22: Terugvlucht naar Nederland (135 km)

Goed om te weten is dat je op dag 21 nog de hele dag de kamer tot je beschikking hebt. Relax nog heerlijk in je strandhotel en geniet van een laatste diner met de groep. In de loop van de avond volgt je transfer naar de luchthaven van Colombo voor de terugvlucht naar Amsterdam. Op dag 22 kom je aan in Amsterdam. Hier eindigt een onvergetelijke reis.

Verzorging: Halfpension

Lees meer →

Reserveren

Groepsreis Grand Tour Sri Lanka

€ 2.148,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door