Groepsrondreis IJsland - 9 dagen

IJsland, het land van vuur en ijs, met natuurverschijnselen waar je u tegen zegt. In deze korte IJsland rondreis maak je kennis met de indrukwekkende hoogtepunten van IJsland. Verlaten wegen leiden je rond over IJsland door uitgestrekte lavavelden en langs prachtige fjorden. Ruige landschappen, watervallen, vulkanische formaties, geothermische activiteiten en heldere gletsjermeren staan centraal. Het land waar vier seizoenen in een dag mogelijk zijn. Het reistempo ligt hoog, maar daardoor kun je wel het uiterste uit je IJsland rondreis halen.

9-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, kunst en cultuur, natuurreizen
Vervoer
Vliegtuig en bus
€ 2.839,- Vanafprijs p.p.
9 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Koning Aap

Reisprogramma

Dag 1: Vertrek - Aankomst Reykjavik

Je vliegt naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Afhankelijk van je vluchtschema heb je vandaag de tijd om alvast een wandeling door de stad te maken en gaat jouw IJsland rondreis écht van start. Op het vliegveld stap je op de Flybus die je naar het hotel in de stad brengt. Reis je met een Nederlandstalige reisbegeleider dan ontmoet je deze in het hotel. Indien je reis met een lokale reisbegeleider dan ontmoet je deze de volgende dag na het ontbijt in het eerste hotel.

Dag 2: Reykjavik - Borgarfjördur regio - Akureyri

Na het ontbijt starten we de rondreis IJsland langs de highlights richting Akureryi. IJsland is met zijn uitzonderlijk indrukwekkende natuur eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Ook onderweg zal er genoeg te zien zijn, waardoor we regelmatig een stop zullen inlassen.

Als eerste stoppen we bij Reykholt, een dorpje in het westen van IJsland dat de thuisbasis was van de historicus Snorri Sturluson. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Vanaf Hraunfossar wandel je gemakkelijk naar Barnafoss. Hraunfossar bestaat uit een uitgestrekte serie prachtige watervallen gevormd door het onderliggende lavaveld. Barnafoss is een kronkelende en schuimende waterval die met veel kracht langs een smalle weg omlaag stroomt.

Na de watervallen vervolgen we de weg richting het noorden en bezoeken we als laatste voor vandaag Deildartunguhver en het Glaumbær museum. De warmwaterbron Deildartunguhver is fascinerend om te bewonderen, maar vanwege de extreme hitte onmogelijk om in te baden. Het water heeft namelijk een constante temperatuur van maar liefst 97 graden Celsius. Eerder de perfecte temperatuur voor een lekker kopje thee! Bij het Glaumbær museum maak je voor het eerst kennis met de turfhuisjes van IJsland. 

Dag 3: Akureyri / Excursie Myvatn

Samen met de reisbegeleider maak je een uitstap naar de Godafoss waterval en het vulkanische Myvatn. In de omgeving van Myvatn hebben we de hele dag de tijd om de wonderen rondom het meer te ontdekken, dat bestaat uit ruige landschappen, vulkanische formaties, geothermische activiteiten, en natuurlijk het heldere meer zelf. Myvatn is ook een mooie bestemming voor vogelliefhebbers. Doordat het meer een zeer voedzame omgeving is voor vogels, trekt het jaarlijks duizenden vogels.

In de omgeving van Myvatn maken we een wandeling door het natuurreservaat Dimmuborgir, bestaande uit grillige rotsformaties die zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen zo’n 3000 jaar geleden. We vervolgen de wandeling naar de Skutustadir pseudokraters. Pseudokraters zijn kleine kraters die onder grote druk ontstaan doordat de waterdamp van het meer door vulkanisch as niet kan ontsnappen. Dit resulteert in een kleine ontploffing en het ontstaan van kleine kraters. Ook mogen de borrelende modderbaden van Námaskard en Krafla niet ontbreken. De kleuren geel, grijs en rood in combinatie met blubberende en stomende modderpoelen creëren een indrukwekkende omgeving. Vergis je alleen niet, stinken doen de kokende modderpoelen zeker. De zwavellucht is niet de meest prettige geur maar herinnert je wel aan de bijzondere krachten die zich afspelen onder je voeten.

Dag 4: Akureyri - Húsavik - Ásbyrgi - Dettifoss - Egilsstadir

Vandaag opnieuw een druk programma waarbij we verder reizen richting het oosten van IJsland. In de ochtend bezoeken we aan de noordkust het charmante vissersdorpje Húsavik. De inwoners leven voornamelijk van de visserij en hebben daarvoor een gezellig haventje waar veel van hun boten liggen. Na een korte stop in het knusse dorpje zakken we af naar het oosten richting Ásbyrgi, een kloof in de vorm van een hoefijzer. De kloof is met zijn steile wanden, berkenbossen en grasvelden een echte parel van de IJslandse natuur. De legende over Ásbyrgi verhaalt dat de achtbenige hengst van de god Odin zijn hoeven neerzette in het gebied en daarmee de kloof Ásbyrgi creëerde. Na Ásbyrgi maken we ons klaar voor de meest krachtige waterval van Europa: Dettifoss. Vanaf 44 meter hoog dondert het snelstromende water een diepe kloof in. Je kunt letterlijk de aarde voelen trillen onder je voeten. Op loopafstand van Dettifoss ligt ook de waterval Selfoss, niet te verwarren met een klein dorpje in het zuiden van IJsland. We vervolgen de reis richting de verlaten hooglanden van Mödrudalur en eindigen in Egilsstadir, gelegen aan het Lögurinn-meer. In het meer schijnt het neefje van het Schotse monster van Loch Ness te leven: de duivel van Lagarfljót. De aankomende drie avonden is het diner inbegrepen.

Dag 5: Egilsstadit - Höfn

De IJsland rondreis neemt je mee via prachtige fjorden en kleine vissersdorpjes als Breiddalsvík en Djúpivogur naar de plaats Höfn gelegen aan de zuidwestkust van IJsland. Halverwege maken we een stop bij Petra’s beroemde steen collectie. Een klein lokaal museum met verschillende mineralen en stenen die te vinden zijn op IJsland. Höfn wordt ook wel de stad van de kreeft genoemd door de grote vangsten aan kreeft die jaarlijks binnenkomen in de haven van de stad. Sinds een aantal jaren vindt er elke zomer zelfs een kreeftfestival plaats. Naast dat Höfn een echte vissersstad is, is het ook de perfecte uitvalsbasis voor de ijskap Vatnajökull, waar je met helder weer prachtig uitzicht op hebt. 

Dag 6: Höfn - Jökulsárlón - Skaftafell N.P. - Vík

Als je aan IJsland denkt, dan denk je aan imposante gletsjers, ijsbrokken drijvend op het water, krachtige watervallen en zwarte lava stranden. Een combinatie van vuur en ijs, hetgeen waar IJsland voor staat. Deze combinatie, in de vorm van de meest spectaculaire bezienswaardigheden, komen vandaag aanbod. Om te beginnen reizen we langs Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap, richting het gletsjermeer Jökulsárlón. Van mei tot en met oktober (weersafhankelijk) maken we een korte boottocht over het meer tussen de ijsrotsen door. Voor de fotografen onder ons is dit een prachtige plek om te spelen met je camera.

Na de boottocht ontdekken we het Skaftafell Nationaal Park. Een adembenemende plek recht onder de Vatnajökull gletsjer. Het meest populair is de korte wandeling door het nationaal park naar de Svartifoss waterval. In ongeveer 1,5 uur wandel je naar een overweldigend stukje natuurgeweld waarbij het water via een basalten muur meters naar beneden valt. We sluiten de dag af in Vík, bekend om de zwarte stranden en de bijzondere kustlijn. Struin nog even over het strand en luister naar het geluid van de krachtige, aanspoelende golven. Let wel op, de golven staan erom bekend om onoplettende wandelaars te overrompelen met natte voeten. De stranden trekken echter niet alleen wandelaars, maar ook papegaaiduikers! Het broedseizoen (mei t/m juli) is de beste periode om deze koddig uitziende vogels te spotten. Halverwege augustus vertrekken de vogels weer richting zee waar ze de rest van de tijd voornamelijk leven.

Dag 7: Vík - Skogafoss - Seljalandsfoss - Gouden Cirkel - Reykjavik

Langzaam reizen we terug naar Reykjavik, maar niet voordat we de laatste hoogtepunten van IJsland hebben bezocht. Watervallen als Skógafoss en Seljalandsfoss geven je een sensationeel gevoel en mogen absoluut niet ontbreken. Een waterdichte jas kan goed van pas komen, want de waternevel die ontstaat door het opspattende water kan je aardig nat maken. Ooit eens achter een waterval langs gelopen? Bij de Seljalandsfoss waterval kun je voor een wat meer bijzondere invalshoek achter de waterval langs lopen. Mocht er wat extra tijd zijn, dan vind je verstopt achter een smalle kloof net om de hoek bij Seljalandsfoss het verborgen juweel Gljufrabui. Een 40 meter hoge waterval met daaronder een gigantische rots.

Ook de Gouden Cirkel mag niet ontbreken en is één van de meest bekende en populaire bezienswaardigheden van IJsland. We brengen hier een bezoek aan de drie meest bekende natuurverschijnselen: Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Bij Geysir spuit de geiser Strokkur ongeveer elke 5 tot 10 minuten kokendheet water meters hoog de lucht in. Ondanks dat je al verschillende watervallen hebt gezien tijdens de reis, zal Gullfoss je opnieuw verbazen zowel qua grootte als kracht. Je krijgt er geen genoeg van! Als afsluiter staat het Thingvellir Nationaal Park op de lijst. Thingvellir is een van de geologische wonderen van IJsland. In het nationaal park zie je de directe gevolgen van twee uit elkaar schuivende tektonische platen. Na het bezoek aan de opmerkelijke lavavelden en rotsachtige kliffen eindigen we de dag in Reykjavik.

Dag 8: Reykjavik

Vrije dag. Struin rond door de stad langs bijzondere musea, graffiti kunstwerken en leuke souvenirwinkeltjes. Midden in het centrum bovenop de heuvel vind je de Hallgrimskirkja die imposant boven de stad uitsteekt. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid een bezoek te brengen aan de Blue Lagoon, een van de meest bekende warmwaterbronnen van IJsland. Maar je kunt ook de zee op gaan tijdens de optionele excursie walvis spotten. Vanuit de haven in Reykjavik stap je op een boot voor een walvissafari, waarbij je een grote kans hebt om verschillende soorten te spotten zoals de dwergvinvis en de bultrugwalvis.

Dag 9: Vertrek Reykjavik - Aankomst

Na een intensieve week vol hoogtepunten komt er helaas een einde aan de rondreis door IJsland. De Flybus haalt je op bij het hotel om ervoor te zorgen dat je op het juiste tijdstip op de luchthaven van Reykjavik bent voor je terugvlucht naar huis.

Lees meer →

Reserveren

Groepsrondreis IJsland

€ 2.839,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door